Schilderijen vertellen verhalen

Bertus Reitsma (76 jaar) was een gepassioneerd dierenarts, tot hij op 56-jarige leeftijd een zware beroerte kreeg.

Na een ziekenhuisopname volgde een revalidatietraject bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Na zijn studie diergeneeskunde in Utrecht ging Bertus aan de slag als dierenarts in een grote huisdierenpraktijk in Sneek. Het werk als dierenarts was hem echt op het lijf geschreven. Zijn werk was eigenlijk zijn hobby. De zware beroerte maakte abrupt een einde aan zijn loopbaan.

Moeilijk

Zijn revalidatietijd was een erg moeilijk proces. Van een actieve en zelfstandige man kon Bertus van de één op andere dag niet meer praten (afasie) en was de rechterzijde van zijn lichaam verlamd. Vele vormen van therapie volgden om daarmee weer meer eigen regie te krijgen en beter te kunnen communiceren. Bertus: “Zo ging ik ook naar de activiteitentherapie. Daar leerde ik met mijn linkerhand te schilderen”. Dit bleek een schot in de roos! Bertus bleek talent te hebben.

Verhalen vertellen

Communiceren blijft lastig. Toch kan Bertus door middel van zijn schilderijen bepaalde verhalen ‘vertellen’. Bertus: “Ik voel me iedere keer weer vereerd als ik ergens mijn werk mag laten zien”. Momenteel hangen er twintig schilderijen in het Wumkeshûs in Sneek. Ook heeft hij diverse keren geëxposeerd in het Antonius Ziekenhuis en verpleeghuis Ielânen in Sneek en in het kerkje in Ballum op Ameland.

Inspiratie

Veel van zijn schilderijen hebben betrekking op zijn werk als dierenarts of op de natuur. Zijn werk was zijn lust en zijn leven, vooral het behandelen van koeien en schapen. Na zijn beroerte nam zijn vrouw Anje hem nog regelmatig mee voor een bezoekje aan boerderijen in de buurt. Vaak namen ze een schilderij mee. Het schilderij vertelt dan zijn verhaal.

Meer weten over revalidatie na beroerte?

Lees dan onze webpagina over ‘Revalidatie na beroerte (CVA).