Het is rustgevend en dankbaar

Janny Postma – Knevelman (52) is haar werkende carrière ooit begonnen als groepsleidster van volwassenen en kinderen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Met deze doelgroep werkte ze tot haar 35e. Een lichamelijk zware job. Dat was ook de reden dat ze in 2002 haar loopbaan bij Revalidatie Friesland, eerst als typiste, later als medisch secretaresse, begon. Nog steeds in de zorg want haar hart ligt bij het ‘medische’.

Een podium

Janny: “Net als mijn collega Wietske heb ik de oproepjes voor het kunstweekend wel voorbij zien komen. Ik dacht dat alleen maar was voor mensen die schilderden. Niets is minder waar. De expositie van Revalidatie Friesland is bedoeld als podium voor iedereen die een connectie heeft met Revalidatie Friesland. Dus ook medewerkers die iets aan een groter publiek willen laten zien.

Altijd bezig

“Ik maakte, toen mijn 2 dochters klein waren, vrijwel alle kinderkleding zelf. Dat vond ik hartstikke leuk om te doen”, vertelt Janny. Naast kleding maken deed ze ook allerlei andere vormen van handwerken, zoals breien en haken. Rond de middelbare schooltijd van haar kinderen kwam het allemaal op een laag pitje te staan. “De kinderen vonden het allemaal niet zo ‘stoer’ meer die zelfgemaakte kleding”, lacht Janny.

Hobby weer opgepakt

Twee jaar geleden werd Janny voor het eerst beppe. Janny: “Toen begon het weer te kriebelen. Ik zag allemaal leuke haakpatroontjes om babyspulletjes mee te maken”. Janny haakte slofjes en knuffeldoekjes, maar ook poncho’s en omslagdoeken. Dat bleef bij vrienden en collega’s ook niet onopgemerkt. “Ik maak(te) regelmatig wat voor iemand. Dat vind ik rustgevend en erg leuk om te doen”, vertelt Janny. Voor Janny blijft haar haakwerk een hobby, al verkoopt ze af en toe ook wel wat. Een jaar geleden is ze haar schoonzoon verloren aan de gevolgen van een hersentumor. Een deel van de opbrengst van haar verkochte haakwerk schenkt ze daarom aan de stichting ‘STOPhersentumoren’. Een van haar omslagdoeken stelt ze beschikbaar voor de veiling.

Juni 2017