Revalideren na chemotherapie

Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Van de ruim 139.000 mensen die in 2015 overleden zijn er ongeveer 43.000 gestorven aan de gevolgen van kanker. Gelukkig worden de behandelingen steeds beter en daalt het aantal sterfgevallen ieder jaar. Eén van de behandelingen tegen kanker is chemotherapie. Revalideren na chemotherapie kan bij Revalidatie Friesland met de behandeling ‘Oncologische revalidatie’.

Chemotherapie behandeling

Chemotherapie is samen met een operatie en bestraling de meest gebruike behandeling tegen kanker. Bij chemotherapie worden kankercellen bestreden met het medicijn ‘Cytostatica’. Deze medicijnen doden de kankercellen of remmen de celdeling af. Daardoor kunnen tumoren kleiner worden of kan de kanker zelfs helemaal genezen.

Het ondergaan van chemotherapie kan bijwerkingen met zich meebrengen. Zowel fysiek en geestelijk gebeurt er veel in het lichaam. Bij elke behandeling een behandelplan opgesteld en wordt de patiënt zo goed mogelijk voorgelicht. Revalidatie Friesland biedt tijdens én na de behandeling diverse revalidatiemogelijkheden.

 

Oncologische revalidatie na chemotherapie

Bij de behandeling ‘Oncologische revalidatie’ werken verschillende disciplines samen met als doel de kwaliteit van leven van een kankerpatiënt te verbeteren. Zo helpt de behandeling om een nieuwe balans in algeheel functioneren te vinden. De behandeling is gericht op herstel van fysieke, psychische en/of sociale klachten gerelateerd aan kanker of chemotherapie.

Lees meer over oncologische revalidatie

Revalideren na chemo

De behandeling met chemo heeft zowel lichamelijk als geestelijk veel invloed op de persoon. De behandeling ‘Oncologische revalidatie’ van Revalidatie Friesland helpt bij diverse lichamelijke (en psychische) problemen als gevolg van kanker. Oncologische revalidatie is bedoeld voor volwassen patiënten die kanker hebben of hebben gehad. De poliklinische revalidatiebehandeling kan worden geboden in alle fasen van de ziekte. Tijdens de behandeling, na afloop van de behandeling maar ook in de (langdurig) palliatieve fase. Bij deze behandeling werken verschillende disciplines samen met als doel de kwaliteit van leven van de kankerpatiënt te verbeteren.

Het verhaal van Sietske (43): “I’ll be back”

Bij Sietske Jonker (43) werd in de zomer van 2015 borstkanker geconstateerd. Een borstsparende operatie, zes chemokuren en eenentwintig bestralingen later zit ze nu halverwege het oncologische revalidatieprogramma van Revalidatie Friesland in Heerenveen.

Lees het hele verhaal