Edwin: “Een foto zegt meer”

Edwin Kooren (41) is tot 2015 werkzaam geweest bij de Koninklijke Marine. Als complicatie bij een medische behandeling werd hij begin 2014 getroffen door een beroerte, waardoor hij afasie heeft.

Edwin was altijd een enorme sportieveling. Hij deed graag mee aan zogeheten vijfkampen. Deze sportdiscipline is ooit bedacht als weerspiegeling van hetgeen de ideale marinier toentertijd zou moeten kunnen. De Naval Pentathlon, ook wel bekend als seaweek, is een nautische vijfkamp die technische en conditionele vaardigheden van de deelnemers vraagt. Er zijn twee zwemonderdelen, een marine hindernisbaan, een seamanshiprace en een crossloop die gecombineerd  wordt met schieten en granaatwerpen. “De onderdelen en de specifieke vaardigheden die je daar voor nodig hebt maken deze vijfkamp uniek en uitdagend”, zegt Edwin.

Complicatie

In 2008 was Edwin al eens behandeld voor kanker en helaas constateerden ze in 2013 teelbalkanker. Hiervoor werd een behandeling ingesteld waaronder een operatie en chemotherapie. Na één van die chemotherapiebehandelingen ging het niet goed met Edwin. In het ziekenhuis heeft hij, waarschijnlijk als complicatie op de chemotherapie, een beroerte gehad. Dat is hoogstwaarschijnlijk ergens in de avond gebeurd en pas de volgende ochtend ontdekt. “Dikke pech, gewoonlijk is de kans op deze complicatie minimaal, zegt Edwin.

Focus

Dat is wel een hele rare gewaarwording. Je gaat als een ‘gezonde’ man het ziekenhuis in en het volgende moment kun je vrijwel niets meer. Edwin: “Ik moest echt alles opnieuw leren. De meest simpele dingen zoals lopen, jezelf aankleden en praten”. De ijzeren discipline en de focus die Edwin zo ver bracht in zijn sportcarrière, hielpen hem ook door die eerste moeilijke tijd heen. “Natuurlijk heb ik regelmatig momenten gehad dat ik de tijd terug wilde draaien. Maar dat gaat nou eenmaal niet. Je moet vooruit kijken en doorgaan”, zegt Edwin.

Doorgaan

En doorgaan doet Edwin. Zo is hij op 14 juli 2014 in het huwelijksbootje gestapt met zijn grote liefde Angelique. Ook gaat hij regelmatig met een bevriend logopediste mee naar scholen om daar voorlichting te geven. “Ik ben wel veranderd. Voorheen was ik heel veel met mezelf bezig. Tegenwoordig ben ik meer betrokken bij en met de activiteiten van anderen om mij heen”, zegt Edwin lachend. Ook is hij doorgegaan met zijn hobby fotografie. Inmiddels is het zelfs meer geworden dan een hobby.

Meer dan een hobby

Edwin zijn interesse in fotografie begon al in zijn jeugd en werd aangewakkerd door zijn vader, die zelf ook erg graag fotografeert. Een foto zegt meer dan duizend woorden. Een bekend spreekwoord waar veel mensen het mee eens zullen zijn. En in veel situaties is het ook zo. Sinds zijn beroerte heeft Edwin het fotograferen echt opgepakt. “Ik maak voornamelijk natuurfoto’s, landschappen, stadsaangezichten en sportfoto’s zegt Edwin. Naast het fotograferen zelf heeft hij zich ook gespecialiseerd in het samenvoegen van verschillende foto’s: het zogenaamde fotoshoppen. En dat doet hij zeker niet onverdienstelijk. Edwin: “Ik ben in te huren als fotograaf voor specifieke foto-opdrachten maar ook bestaande foto’s uit mijn portfolio zijn af te nemen”. Nieuwsgierig? http://edwinkoorenfotografie.nl/