Hoekstra na beroerte: “het omgaan met een beperking moet je écht leren”

In 2015 stond het leven van Albert Hoekstra, een 66-jarige visserman van Urk, ineens helemaal op de kop.

Terwijl hij nietsvermoedend op zee tussen Frankrijk en Engeland voer kreeg hij ineens pijn in zijn linkervoet. Hevige pijn, met steken naar zijn lies. De pijn werd zo hevig dat hij van zee moest worden gehaald met een helikopter. Wat volgt is een moeilijke en meer dan lastige periode in een ziekenhuis in Groot Brittannië, een ziekenhuis in Lelystad en een lange revalidatiebehandeling.

Na een scan in het Engelse ziekenhuis, ontdekt men dat er een aneurysma -een verwijding van een slagader- van 7,7 centimeter in het lichaam van Hoekstra zit. In het Engelse ziekenhuis moet Hoekstra lang wachten, voordat men overgaat tot een operatie. Wel vertelt men Albert en zijn vrouw dat het een wonder is dat hij nog leeft. Toch moet hij acht dagen wachten voordat de operatie gestart kan worden. Gelukkig slaagt de operatie en mag hij na verloop van tijd naar huis. Eindelijk. Wat dan volgt is een reis van 12 uur per ambulance terug naar het Nederlandse Urk.

Val uit bed

Hoekstra: “ik kwam vermoeid en zwak thuis, maar was blij weer terug te zijn in mijn eigen huis bij vrouw en kinderen. Maar na een week thuis te zijn werd ik op een zondag opeens duizelig en na een bezoek aan een arts in het ziekenhuis werd ik diezelfde dag ook weer naar huis gestuurd”. Zijn vrouw vertelt verder: “in de nacht van zondag op maandag hoor ik om 00.30 uur een klap, ik zie ik dat mijn man uit bed is gevallen. Ik heb toen meteen 112 gebeld en mijn man werd al snel weer per ambulance naar het ziekenhuis in Lelystad gebracht’’.

Een beroerte

Daar werd geconstateerd dat Hoekstra in diezelfde nacht een herseninfarct had doorgemaakt. Gevolg: Albert kon vrijwel niet meer spreken, niet meer lopen en had ook problemen met zijn geheugen. Hoekstra: “het is vreselijk, maar vooraf aan het bezoekuur had ik de namen van mijn kinderen genoteerd op een spiekbriefje, die ik onder mijn dekens hield. Anders kon ik hun namen niet onthouden”.

Revalidatie na beroerte

Hoekstra werd na zijn beroerte doorverwezen naar het revalidatiecentrum in Zwolle en daar startte een lange periode van hard werken. Albert onderging een interdisciplinaire behandeling met onder meer: logopedie, ergotherapie, fysiotherapie en bezocht ook een paar keer een maatschappelijk werker. Na een lang revalidatietraject, Hoekstra verbleef vijf maanden in het revalidatiecentrum, is hij nu nog steeds onder behandeling. Albert bezoekt nu regelmatig Revalidatie Friesland in Emmeloord, aan de Houttuinen, en kan inmiddels weer lopen, praten en af en toe een klus doen. Hij vaart zelfs weer. Tijdens zijn revalidatiebehandeling heeft Albert bovendien een nieuwe hobby ontwikkeld: schilderen. In zijn huis op Urk heeft hij zelfs een kamer hier helemaal voor ingericht”.

“Het leren omgaan met een beperking moet je écht leren en dat gaat met vallen en opstaan. Ik ben alleen niet het type dat bij de pakken neer gaat zitten en wil zoveel mogelijk doen wat nog ik nog kan. Mocht je ooit moeten revalideren, bedenk dan dat er nieuwe kansen komen. Blijf moed houden!’, aldus de goedlachse Albert Hoekstra.

Meer weten over de revalidatiebehandeling na beroerte?

Lees dan onze webpagina over beroerte (CVA).