Kracht om door te gaan

Herman Nissink (75) werd begin februari 2016 getroffen door een hersenbloeding.

Een opnameperiode in het MCL volgde waarna hij revalideerde van eind februari tot en met eind juni 2016 bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Herman is altijd een actief man geweest. Al vanaf zijn vijftiende was hij aan het werk als timmerman in de scheepsbouw. Als scheepstimmerman zorgde hij voor het meubilair en de interieurbouw van een schip. Herman: “Heel mooi werk was dat, maar toen de baas er na een tijd mee stopte werd het overgedaan naar iemand anders. Die liet alles van metaal maken. Toen ging de lol er een beetje af”. Na drieëntwintig jaar in de scheepsbouw solliciteerde hij daarom bij de gemeente naar een functie als onderhoudstimmerman. Dat heeft hij vervolgens zeventien jaar met veel plezier gedaan.

Inbraak

In zijn vrije tijd maakte Herman wel eens beelden. Bij voorkeur van hout, het materiaal waar hij mee vertrouwd was. Totdat een woninginbraak, waarbij zijn beelden werden gestolen, zijn zin om weer wat te maken volledig wegnam. Hij heeft toen lange tijd niets meer gemaakt. Herman: “Totdat mijn beide zoons, los van elkaar, ineens met eens stuk steen aankwamen. Dat vond ik wel heel bijzonder en het heeft me ertoe gezet om weer wat te gaan proberen”. Zo is hij met het beeldhouwen in aanraking gekomen.

Inspiratie

Zo’n twaalf jaar geleden werd Herman gevraagd om mee te doen met de kunstroute in de gemeente Tietjerksteradeel. Dat was een bijzondere ervaring. “Ik heb toen wel honderdvijftig mensen over de vloer gehad. En het mooie was; daar zaten ook een paar beeldhouwers bij. Zij hebben mij nuttige tips gegeven waar ik weer mee verder kon”, zegt Herman. Het heeft hem gemotiveerd om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen. Aan ideeën ook geen gebrek. “Ik heb een lidmaatschap op een natuurtijdschrift en daar haal ik veel inspiratie uit. Ik heb vroeger ook veel gedoken. Dat zie je terug in de beeldjes van de vissen die ik heb gemaakt”, vertelt Herman. Ook vrouwen vormen een bron van inspiratie. Herman maakte diverse ‘moeders met kind’ en vrouwfiguren. Hij maakt zijn beelden bij voorkeur van albast en serpentijn.

Trots

De hersenbloeding heeft de functie van zijn linkerarm en been aangetast. Herman ging er eigenlijk van uit dat beeldhouwen er daarom niet meer in zou zitten. Maar door begeleiding via de activiteitentherapie en zijn eigen doorzettingsvermogen heeft hij toch weer een beeldje uit speksteen weten te maken. Herman: ”Het meedoen aan het kunstweekend geeft mij een trots gevoel. Helemaal nu ik naast mijn oude werk ook iets kan laten zien wat ik na mijn hersenbloeding heb weten te maken. Dat geeft kracht om weer door te gaan. Ik ben erg benieuwd wat de mensen ervan zullen vinden”.

Herman heeft ook een beeldje ter beschikking gesteld voor de veiling.

Hersenbloeding is een vorm van Niet Aangeboren Hersenletsel.
Meer lezen over NAH